Felelősségvállalás hiánya

Elég gyakran előfordul, hogy nem akarunk felelősséget vállalni. Ez a fiatalabb pároknál még inkább jellemző, de sajnos sok idősebb házaspárnál is látom. Elfelejtik, hogy már nem csak magukért felelősek, hanem kettőjükért. Ha csak 50%-ot teszünk bele, és a másiktól várjuk a másik 50%-ot, akkor nem fog jól működni a kapcsolatunk. Mindkét félnek 100%-ot kell ahhoz adni, hogy minden rendben legyen. Nem elég félszívvel, egész szívvel azon kell lennünk, hogy megadjuk mindazt, amire a társunknak és a házasságunknak szüksége van.
Ma az emberek a kényelmet és a saját boldogságukat keresik. Boldogok pedig akkor leszünk, ha a párunkat boldoggá tudjuk tenni, mert ez ránk is vissza fog hatni. Így tudunk kiteljesedni. Csak ketten együtt lehetünk igazán boldogok.
Problémák esetén sokkal könnyebb a másikat vádolni a kialakult helyzetért, mint magunkba nézni, és elismerni a felelősségünket. Ha úgy gondoljuk is, hogy a társunk a hibás, tegyük fel magunknak a kérdést, hogy ebben a helyzetben mi volt az én szerepem, mit tehettem volna másképp, mi az, amivel hozzájárultam a kialakult helyzethez.