Hová lesz a rózsaszín felhő?

Amikor összekötjük életünket párunkkal, még úgy gondoljuk, hogy minden szép és jó lesz. Tudjuk ugyan, hogy szoktak problémák is adódni egy kapcsolatban, de az csak másoknál. Mi minden nehézséget sikeresen meg fogunk oldani. Egy ideig valószínűleg még minden jól megy, aztán valahogy mégis másképp alakul. Mi történik ilyenkor?
Általában van a fejünkben egy kép a tökéletes házasságról, a tökéletes párról. Ahogy a mesében van. De ez sajnos csak a mesében létezik. A valóság egészen mást mutat. Időnként rosszkedvűek vagyunk, morgunk, barátságtanul szólunk, széthagyjuk a holminkat, és folytathatnám a sort. Emberek vagyunk, tele hibákkal, rossz szokásokkal.
Mikor két különböző ember arra az elhatározásra jut, hogy közösen folytatják életüket, biztosan lesznek súrlódások. Miért gondoljuk, hogy két embernek ugyanazt kellene gondolni, érezni? Más családi mintát hoztunk magunkkal és a szokásaink is mások lehetnek. Ezek pedig folyamatos vita tárgyát képezhetik.
Az is lehet, sőt leginkább így van, hogy ezek a viták nem az elején kezdődnek, mert ilyenkor még ott a rózsaszín köd, amit szerelemnek neveznek. Ekkor még nem vesszük észre a másik hibáit, rossz szokásait. Többnyire csak a jó oldalát látjuk a dolgoknak. A szerelem elmúltával azonban sokkal fokozottabban érzékeljük a párunk előnytelen oldalát. Ahogy telik az idő változunk is. Már merjük a rosszabb tulajdonságainkat is kimutatni. Nem figyelünk magunkra, elhanyagolunk bizonyos dolgokat. Sokszor látni, hogy nők, akik eleinte figyeltek a külsejükre, kezdik elhanyagolni magukat. De nem csak a nők, a férfiak is másképp viselkednek. A kapcsolat elején még udvarló férfi elfelejt udvarolni. Egyik fél sem teszi bele, ami beletehetne.
Akkor mégis hogyan tovább? Mindig el kell tűrnöm a másik rossz szokásait? Arra várjak, hogy megváltozik? Vagy váljak el? Lehet valamit csinálni? Lehet még boldog párkapcsolatom?
A válaszom az, hogy igenis lehet valamit tenni. A megoldás nem az elválás, sem a párom megváltoztatása lesz, hanem valami más. A boldogsághoz valami más szükségeltetik.
A boldogsághoz az kell, hogy akarjunk is boldogok lenni, és ne csak akarjunk, hanem tegyünk is érte. Ha erre most azt mondod, hogy de hát a párom úgysem fog semmit tenni, sose fog megváltozni, így meg nem tudok boldog lenni, akkor ki kell hogy ábrándítsalak. Nem kell megváltoztatnod a párod, majd változik, ha ő akar. A Te boldogságodhoz Te kellesz, neked kell tenni érte. Te fogod megváltoztatni az életed. Hogy hogyan?
Erről lesz szó ebben a tananyagban.