Kommunikáció

A jó kommunikáció egy olyan készség, amelyet érdemes elsajátítani ahhoz, hogy megfelelő minőségű kapcsolatot érjünk el. Ez folyamatosan gyakorolni kell ahhoz, hogy amikor az érzelmek eluralkodnak rajtunk, akkor is sikerüljön.
Először az értő hallgatást gyakoroljuk be. Ez a legfontosabb a kettőtök közti szeretet fennmaradásához. Valójában ez egy elég nehéz feladat. Hogy szoktuk meghallgatni a társunk? Közben dolgozunk, nézzük a mobilunkat, zenét hallgatunk, tévézünk? Ha így teszünk, nem tudunk rá teljes mértékben figyelni. Előfordulhat az is, hogy elkalandozik a figyelmünk, csak bizonyos dolgokat akarunk kihallani belőle, ítélkezünk, vagy azonnal tanácsot osztunk.
Hogyan csináljuk?
Először is tegyél félre, kapcsolj ki minden zavaró dolgot. Próbáld meg a figyelmedet fenntartani és nem ítélkezni. A passzívan hallgatás nem elég.
Jó, ha átfogalmazod, és a saját szavaiddal adod vissza. Ezzel tisztázni is tudod, hogy jól értetted-e, és kijavíthat, ha ő nem úgy gondolta. Ezzel elkerülheted a félreértést.
Miután a társad egyetértett a visszamondott szavaiddal, te is elmondhatod a gondolataidat, érzéseidet. Ez legyen támogató és őszinte.
Mindig első szám első személyben mondd el az érzéseidet, szükségleteidet. Ne vádold a társad, ne általánosíts. Például ne azt mond, hogy már megint előhagytad a ruháidat, hanem helyette: zavar, ha rendetlenség van, ezért örülnék, ha eltennéd a ruháidat. Nem jó, ha azt mondod: sose érsz haza időben, inkább azt mond: csalódott vagyok, hogy nem jöttél időben, mert veled szerettem volna tölteni az estét.