Mit hogyan és mikor csináljunk?

Az, hogy milyen gyakran takarítunk, több tényezőtől függ. Egyrészt, mennyire van igénybe véve a lakás, mennyit vagyunk otthon, milyen korú gyerek(ek) vannak. Másrészt attól is függ, hogy mennyi időt tudunk rászánni.
Nyilván elsőbbséget élveznek a gyerekek közvetlen szükségletei, mint a lakás rendben tartása.
Azonban azt tudommondani általánosságban, hogy minél gyakrabban csináljuk, annál könnyebb. Nem kell túlzásba vinni a dolgokat, de napi fél-egy órát rászánva általában alap szinten rendben tudjuk tartani otthonunkat.
Egy porronggyal végigszaladunk a lakáson, néhány perc, és eltünt a por nagy része. Egy nedvestörlővelvagy vizes ruhával letöröljük a maszatokat gyorsan. Fürdés után egy dözsis szivaccsal átdörgöljülk a kádat. A Wc-t egy fertőtlenítős kendővel áttörölve és egy kis tisztítót nyomva a pereme alá, nem gyűlik fel rajta a szennyeződés, amit két hét után már lehet, hogy undorodva takarítanánk.
A konyha sen igazán igényel rengeteg időt, ha rendszeres elvégzünk néhány alapdolgot. Evés és főzés után azonnal letöröljük a kicseppent, kifröcskölődött dolgokat, így nem szárad rá, nem kell vakargatni. Egy hét után ez már igencsak nehéz művelet. Senki sem igazán szereti vakargatni a ráégett, rászáradt dolgokat.
Nem kell mintaháziasszonynak lenni, sem sok időt rászánni, hogy elfogadható állapotban tartsuk a lakást. Időnként persze kell nagyobb takarítást is végezni, de a rendszeres gyors karbantartással fenntartható a rend és a tisztaság. A nagyobb takarításokkor pedig alaposan, minden zugot kitakaríthatunk.
Ezt úgy érdemes csinálni, különösen kisgyerek mellett,hogy helyiségről helyiségre haladunk. Egy nap csak egyet. Mondjuk hétfő konyha, kedd nappali, csütörtök hálószoba, péntek gyerekszoba, szombat fürdőszoba. Az, hogy ezt milyen gyakran csináljuk így végig, tényleg a használat mértékétől, és a ráfordítható idődtől függ.
Én oszoktam úgy csinálni, hogy az ablaktisztítást egy vagy két nap csinálom az egész lakásban. Ilyenkor a függönyöket is kimosom addig, amií az ablakokat mosom. De kisgyerek mellett nem mindig ez a legjobb, inkább a helyiségre haladás. Naponta egyet megcsinálni jobban belefér az időnkbe, mint az egész lakást egyszerre.
A takarításba bevonhatjuk a párunkat is, különösen, ha dolgozni is járunk. Ha otthon vagyunk a kicsivel, akkor jó szervezéssel ez magunk is meg fogjuk tudni oldani. Nyilván egész napos munka után már a társunk is fáradt, valószínűleg nincs nagy kedve ehhez. De vannak nehezebb időszakok, amikor elengedhetetlen, hogy részt vegyen a háztartási feladatokban. Időnként jól jöhet akár a nagyszülők vagy más rokon segítsége is. Ha ilyen nincs, akkor inkább fizessünk meg valakit, aki takarít vagy elvégez egyéb munkákat amikor nekünk már nincs rá energiánk. Persze, az esetek többségében el tudjuk végezni magunk is, de vannak olyan időszakok, amik megterhelőbbek, ilyenkor szükség lehet külső segítségre.