Nincs elég időnk

Ha sosincs időnk, mindig elfoglaljuk magunkat valamivel, könnyen megeshet, hogy a párunkra nem jut elég idő. Különösen akkor jelent ez problémát, ha a társunk pont abból érti a szeretetet, ha vele töltjük az időnket. Erről még később lesz szó, hogy különböző típusú emberek vannak aszerint, hogy miből érzékelik a szeretetet. Ennek egyik formája, ha abból érezzük, hogy együtt töltjük az időnket. Persze azért mindenkinek fontos, hogy legyen közösen töltött idő, csak valakiknél ez különösen jelentős.
A kevés időnek különböző, jól megmagyarázható okai vannak általában. Sokat kell dolgozni, akár pluszmunkát is vállalva, hogy megfelelő körülmények között élhessen a család. Azonban nem minden esetben már csak a megélhetés, hanem az egyre jobb életszínvonal az, ami miatt többletmunkát végzünk. Sok esetben a megfelelési kényszer, és a rólunk mit látnak, gondolnak az emberek is motiváló tényező. Szeretjük magunkat jobb színben feltüntetni, jólesik gazdagabbnak, tehetősebbnek látszani. De vajon megéri-e? Érdemes-e veszélyeztetni a családunk egészségét a jobb körülményekért? Biztos vagyok benne, ha ebbe igazán belegondolnánk, ha látnánk annak, hogy milyen következményei vannak annak, ha kevés időt töltünk együtt, sokkal jobban figyelnének a kapcsolataikra.
Próbatétel elé állítja a családokat az az életszakasz is, amikor kisgyerekeik vannak. A figyelem elsősorban a gyerekekre irányul, ami teljesen természetes, hiszen ők még magukat ellátni képtelenek, és szükségük van a gondoskodásra, szeretetre. Különösen az anyákat terheli ez, sok estben 24 órás szolgálatot jelent. Ez a helyzet évekig eltart, nem néhány hétről vagy hónapról van szó, amit majd csak átvészelünk valahogy. Ezért nagyon fontos mindkettőnk számára, hogy valamilyen módon megoldjuk, hogy legyen időnk egymásra. Minden párnak szüksége van az intimitásra, a csak kettesben töltött időre. Ebbe az időbe nem számít bele, amikor a gyerekekkel közösen vagyunk együtt, bár a család egészsége szempontjából természetesen erre is szükség van.
Láttam sok családot tönkremenni abban, hogy nem oldották meg ezt a problémát. Szinte tökéletes apák és anyák voltak, de elfelejtettek jó férjek és jó feleségek lenni. Persze ez így nem a teljes igazság. Valójában jó férjek és feleségek akartak lenni, csak nem tudták a módját, hogy miként is lehetnének azok. A legtöbb esetben nem csak a gyerekekről, hanem egymásról is gondoskodnak, de nem mindig találják meg, hogyan is szeressék egymás megfelelően. Emiatt nagyon sok kapcsolat hűlt már ki és ment tönkre.
A gyerekek felnőnek, kirepülnek. A házastársak azonban jó esetben ott maradnak egymásnak. Időnként ezért ott kell hagyni gyerekeinket, másra kell bízni, hogy együtt lehessünk. Egyébként ez a gyerekekre is jó hatású lesz. Egy frusztrált és kimerült szülő nem tudja megfelelően a gyermeke szükségleteit sem kielégíteni. A repülőn baj esetén kinek kell először felvenni az oxigén maszkot? Természetesen a szülőnek, hogy tudjon aztán segíteni gyermekén is. Ugyanígy a házasságban levegőhöz kell jutnunk, fel kell töltődnünk, hogy utána tudjunk adni magunkból a gyerekeinknek is.