Praktikák

 

Az évek során több dolgot kitapasztaltam, hogyan lehet viszonylag kevés idő alatt a legjobban megcsinálni. Szeretem, ha szépen néznek ki a ruhák, fontos számomra a higiénia, de kisgyerekek mellett az idő nem túl sok. Inkább úgy mondanám, hogy kár a mosásra feleslegesen sok időt szánni, töltsük azt inkább a gyerekkel vagy szánjuk magunkra.
Leírom, hogy nekem mi vált be, mikkel tudok időt megtakarítani
A szennyest színenként és fajtákként érdemes osztályozni. Én 60 fokos mosást fehéret, középszínűt és sötétet csinálok, ugyanígy 40 fokosat is legalább háromfélét.
A fehérneműket, törölközőt, ágyneműt 60 fokon célszerű mosni, a felsőruhákat pedig 40 fokon. A kényesebb ruhát, például a gyapjút pedig hidegebb vízben 30 fokon vagy teljesen hidegben. A ruhában lévő címke segíthet ebben.
A babaruhát, különösen az újszölöttét és a kicsi csecsemőt mossuk külön, lehetőleg 60 fokon.
Általában egy héten egyszer legalább mindenfajta mosásra sor kerül.
Sok családban a zoknik párja valahogy rendszeres eltűnik. Ha pedig többen vagyunk, akkor nehéz lehet kiválogatni, hogy melyik kijé. Ez nálunk is így volt egy ideig. Amíg kicsik voltak még nem is volt olyan probléma, mert mindenkinek más mintájú és méretű zoknija volt, amit azért többnyire sikerült megjegyezem. Amikor nagyobb lett a 3 fiam, akinek hasonló méretű lába van, negyedikként pedig még a férjemé is ott volt, a zoknik szinte kiválaszthatatlanná váltak. Mindenkinek hasonló fekete, szürke, sötétkék zoknija lett, némelyikből több ugyanolyan, én pedig sehogy sem boldogultam.
Ekkor jött a mosózsák ötlete. Mindenki a megjelőlt mosózsákjába teszi a zokniját esténként, én pedig úgy teszem a mosó-, majd szárítógépbe. Nem kell válogatni, nem veszik el a párja, nekem pedig nincs vele sok dolgom. Odaadom nekik, ők teszik be a szekrénybe is.
A szárítás nálunk jó időben a teraszon, télen a szárítógépben történik. Legalábbis a kevésbé gyűrődő dolgok. A felsőruhákat vállfára akasztom, így a legtöbbet vasalni sem kell.
A gardobban van egy rúd két fal közé szerelve, ahová tudom akasztgatni a vállfákat, illetve van még egy gurulós állványom is, olyan, amire sok helyen a kabátokat teszik, ezt a ruhák szárítására használom.
Amire még figyelni szoktam, hogy miután kimosott a mosógép, azonnal kiszedjem belőle a ruhát, mielőtt még összegyűrődne.
Ezekkel a megoldásokkal minimálisra csökkentettem a vasalást, még inget is ritkán vasalok, mert vettem vasalásmentes ingeket. Az ágynemű vasalását is elhagytam már. Ha azonnal teregetem és száradás után rögtön összehajtogatom, akkor csak minimálisan lesz gyűrött. Alvás közben úgyis sokkal jobban összegyűrjük.
Tudom, a babaruhát nem árt a fertőtlenítés miatt vasalni, amíg tényleg kicsi, addig szükség is van rá. Amikor már a padlón csúszik mászik, sokkal több koszt összeszed, mint ami ruhában marad. Ha magasabb hőfokon mossuk a ruhákat és esetleg még szárítógépink is van, akkor a fertőtlenítés része is kipipálva. Legfeljebb az első időszakban, mikor megszületi a baba, vasalhatunk, aztán meg úgyis hozzá kell szoknia ennyihez.