Rendszeresség

 Azt gondolom, hogy a takarítás, mint művelet általában ez nem okoz gondot. Azonban ennek megszervezése és az, hogy tényleg minden rendben menjen, már sok családnál jelent nehézséget. Van, aki csinálni sem szereti.
Ahány ház, annyi szokás, tartja közmondás. Érdemes ezért végigolvasni akkor is, ha úgy gondolod, hogy tökéletesen csinálod, mert lehet, hogy valami tippet kaphatsz, amit felhasználva könnyebbé válhat a folyamat.
Ma már szinte minden háztartásban ott van az automata mosógép. Ez igen megkönnyíti a dolgunkat, fáradság nélkül moshatunk, egy kis ügyességgel pedig még a vasalást is minimálisra csökkenthetjük.
Elmondom, én hogyan csinálom, talán Te is találsz benne használható ötleteket.
Mi egy viszonylag nagyobb család vagyunk, még 3 gyerekünk mindig itthon van, így elég sok a mosnivaló. Nálunk a rendszeres, szinte naponkénti mosás vált be. Ha nem is a naponkénti, de a rendszeres mosás egy kisebb családnál is praktikus lehet, különösen ott, ahol nincs szárítógép és kevés a hely teregetésre.
A hangsúly a rendszerességen van, mert így sokkal kevesebb energiával végezhetjük el a mosást, ruhák elrakását és a ha kell, a vasalást. A kedvünk is jobb, ha nem egy óriási kupac mosnivalót látunk, hanem egy könnyen feldolgozható mennyiséget.
Úgy csinálom, hogy minden este átnézem a szennyest, hogy van-e valamilyen fajtából egy adag, amit érdemes már berakni a gépbe. Nálunk általában mindennap van, néha kettő vagy több is. Ha olyan, ami nem annyira gyűrődős, mint törölköző, ágynemű, fehérnemű, azt elindítom, vagy beprogramozom, hogy reggelre járjon ki. Reggel kiteregetem és ha van még mit mosni teszek be még egy adagot rögtön, ahogy kibújtam az ágyból. Általában felsőruhákat, amit azután rögtön ki tudok teregetni. Nekem a reggeli mosás és teregetés vált be leginkább, bár időnként délután, estefelé is mosok egy adagot.

Nekem ez a módszer a legjobb, de mindenkinek más az időbeosztása. Aki korán jár dolgozni, annak nincs ennyi ideje reggel, annak a délutáni vagy esti mosás lehet ideális. A lényeg az egészben, hogy naponta megnézzük, hogy van-e mosnivaló vagy nincs, így nem gyűlik össze nagyobb adag, amit már nehezebb kezelni. 

Ami még fontos, hogy a ruhákat száradás után azonnal hajtogatom és teszem el, így nem gyűrődnek össze és nem halmozódnak fel. Egy adagot még élvezettel elrakok, de többet egyrerre már nem biztos. Ha sok van egyszerre, akkor már könnyen halogatja az ember, sokszor elég nagy mannyiségek össze tudnak gyűlni a halogatás miatt néhány családnál.

Érdemes ezt megelőzni és nem hagyni felgyűlni sem a mosást, sem az elrakodást.