Szervezés

Kisgyerekes anyaként talán a legfontosabb, hogy szervezettek legyünk. Így könnyebb, nyugodtabb lesz az életünk, ráadásul több fér bele az időnkbe. Számtalanszor tapasztaltam, hogy előre megtervezve másfélszer, kétszer annyi munkát tudok elvégezni, mint tervezés nélkül. Ha szeretnénk, hogy rendben menjenek a dolgok körülöttünk, egyrészt jól kell szerveznünk a dolgokat, beosztani az időnket, másrészt pedig rugalmasnak is érdemes lenni. Ugyanis kisgyerek mellett rugalmasság nélkül nem megy.
Az helyes egyensúlyt a merev időbeosztás és a rugalmasság között, pedig nekünk kell megtalálni. Szeretnék némi támpontot nyújtani ehhez.
Beoszthatjuk az időnket teljesen , hogy mikor etetjüka gyereket, főzünk, mosunk, mikor mit teszünk, azonban a gyerekünk ezt valószínűleg nem fogja díjazni, ráadásul nem is hagyja, hogy megvalósítsuk.
Ha pedig nincs időbeosztás, akkor elúszik az idő, úgy fogjuk érezni, hogy összecsapnak fejünk felett a hullámok.
Különösen akkor tud nehéz lenni, ha már nem otthon vagyunk a kicsivel, hanem dolgozni is járunk. Hogyan találjunk időt mindenre?
A gyereknek is szüksége van foglakozásra, meg persze nekünk is van rá igényünk. Emellett ott van a háztartás gondja, ami szintén sok esetben az anyák vállát nyomja.
Ha kisgyerek mellett még dolgozunk is, akkor pedig feltétlen át kell gondolnunk, hol tudunk egyszerűsíteni, mik azok amiket el tudunk hagyni, ki tud segíteni. Lehet, hogy akár fizetett segítséget is igénybe kell vennünk.
Semmi értelme, hogy nap mint nap megfeszítve dolgozunk, közben pedig kimerülünk. Feltétlen szükségünk van arra is, hogy magunkra is fordítsunk időt, tudjunk kikapcsolódni. Így fogjuk tudni a legtöbbet adni a családunk számára is.
Jó, ha tudunk kreatívak lenni a hétköznapokban. Attól, hogy gyerekünk van, nem kell félretenni a házimunkát sem. Egy kis ügyességgel megoldható, hogy megcsináljuk gyerek mellett vagy akár vele is. A kisgyerekek nagyon élvezik, ha együtt csinálhatnak valamit a szüleikkel, szívesen segítenek. Valószínű, hogy így lassabban fog egy kicsit menni, de mégiscsak el tudjuk végezni a feladatot, ráadásul a gyerek is jól szórakozik. Azt a nem mellékes dolgot sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy így játszva megtanulja a feladatokat, öröm lesz neki a segítés, kevésbé fogja munkának érezni.
Mikortól vonhatjuk be gyerekeinket a feladatokba? Azt gondolom, hogy egészen kicsi kortól, talán amikor már biztosan jár. Meg lehet kérni, hogy hozd ide kérlek ezt, vagy vidd oda azt. Szedjük együtt a játékot, biztassuk, hogy tedd bele, mutassuk, hogy melyiket hova. 2-3 éves korban már akár a sepregetéssel is kezdenek megpróbálkozni, ha hagyjuk. Igaz, ilyenkor még nem lesz szép, de legalább elszórakoztatja magát, ügyesedik vele, aztán mikor nem látja gyorsan megcsináljuk mi. Mindig értékeljük az akaratát, a szorgalmát, ne minősítsük le, hogy ezt még nem tudod, nem csinálod jól. Ha valami olyat szeretne, ami számára még veszélyes, akkor esetleg nagy óvatossággal csináljuk együtt, vagy keressünk valami alternatívát, amit megcsinálhat helyette.
Nekem a házimunkával kapcsolatban az vált be a legjobban, hogy nagyjából mindennek megvan az ideje, de nem ragaszkodok túlságosan hozzá. Nem percre pontosan kell kész lenni. Az is előfordulhat, hogy felcserélődnek a dolgok, esetleg el is marad valami. A kevésbé fontos dolgokat megcsinálhatjuk máskor is.