Szervezve könnyebb

A takarításnál is a rendszeresség a legfontosabb, mert akkor sokkal kevesebb energiával elvégezhetjük.
Ha kialakítunk egy rutint, akkor pedig már gondolkodni sem kell, csak tenni a dolgunk.
Érdemes meghatározni, hogy mikor mit csinálunk. Azokat a dolgokat, amit naponta el kell végezni, jó ha mindig ugyanabban az időpontban tesszük, mondjuk reggeli után. Kiszellőztetünk, rendbe rakjuk az ágyakat, elrakjuk az elő maradt dolgokat. Kiegészíthetjük még minden mással is, amit fontosnak és szükségesnek tartunk.
Tervezzük el azt is, hogy mikor porszívózunk, mosunk fel, tesszük rendbe a fürdőszobát.
Ha időnként nem jön össze, akkor sincs semmi baj, legfeljebb egy nappal később lesz kész, de rendszeresen nem célszerű halogatni, mert a holnapból megint holnap lesz.
Azokat a dolgokat pedig, amiket nem napi vagy heti rendszerességgel, csak ritkábban kell elvégezni, mint például az ablaktisztítás és függönymosás szintén tervezzük be jó előre.
A technikákat azt hiszem nem szükséges leírnom, mert azt gondolom ez azért menni szokott a legtöbb háziasszonynak. Ha valami mégis gondot okoz, akkor írj nekem és segítek.
Amire még felhívnám a figyelmet, az a konyha rendben tartása.
Az ételmaradékok a baktériumok táptalajai, nagyon könnyen elszaporodnak rajtuk.
Célszerű ezért rendszeren takarítani a felületeket és az edényeket használatuk után minél előbb elmosni. Ha van mosogatógép, ott a magas hőmérséklet elpusztítja a baktériumokat is, de kézzel nem tudunk annyira forró vízben mosogatni.
Sok családnál gondot okoz az elpakolás. Valahogy mindig összegyűlik egy nagy adag ruha az egyik széken, a sarokban néhány lom, az asztalon könyvek, újságok. Azt hiszem, mindenki tudja, hogy miről beszélek.
Ezek olyan gócpontok a lakásban, ahol mindig csak gyűlik hozzá valami. Számoljuk fel ezeket! Döntsük el, hogy minden nap felszámolunk egyet! Ezután már csak figyelni kell rá. hogy ne keletkezzen újra.
Jól bevált módszer nálam, hogy reggel, de nálad lehet ez délután vagy este is, végigmegyek a lakáson és gyorsan elrakom a széthagyott dolgokat. Ilyenkor ez általában néhány perc. De mi lenne, ha egy hétig hagynám gyűlni a dolgokat? Azt hiszem, már semmi kedvem nem lenne hozzá, hogy egyáltalán nekifogjak.