Tervezd meg előre!

Fontos, hogy legyen terved. Sokkal könnyebb egy héten egyszer leülni és összerakni a következő heti étrendet, mint naponta agyalni rajta. Találkoztam már olyannal is, aki déli 12 órakor kapott észbe, hogy valamit kellene adni a gyerekeknek, de még fogalma sincs, hogy mit főzzön. Mennyivel jobb, ha már előre tudjuk, hogy mit fogunk csinálni.
Sokat segíthetünk magunkon azzal is, ha két napra főzünk előre. Szerintem mindenki kibírja, hogy két napig ugyanazt eszi. Aki két fogást szokott enni, mint ahogy mi is, az csinálhatja úgy is, hogy egyik nap az egyiket, következő nap a másikat. Így egyszerre csak egyfélét kell készíteni, de aki tud többfelé is figyelni és gyakorlott háziasszony, annak nem biztos, hogy ez a legjobb megoldás. Ha kétféle ételt főzünk,akkor nem megy el kétszer annyi idő, mert tudunk egyszerre a kettőre is figyelni. persze az előkészületeket, például a zöldségtisztítást ugyanúgy meg kell tenni.
Amivel még sok időt spórolhatunk, ha ételeinket már részben vagy egészen előkészített anyagokból, például fagyasztott zöldségekből, darált vagy kockázott húsból készítjük.
Vannak ételek, amik egész jól bírják a fagyasztást. Ezekből lehet nagyobb adagot is készíteni és egy részét a fagyasztóba tenni, ha van elég hely benne.
Ha van rá lehetőség, jó dolog, ha van nagyobb fagyasztószekrény vagy láda. Sok időt lehet megtakarítani azzal, hogy csak ritkábban vásárolunk és kész ételeket is lefagyasztunk benne. Még a kenyeret is le szoktam fagyasztani. Lehet, hogy talán kevésbé ropogós, de attól még teljesen jó.
Melyik fontosabb? Az, hogy a legfinomabb ételeket és mindig egészen frissen esszük, vagy pedig az, hogy minden fontos dolgot el tudunk végezni és jut magunkra is idő. Ha mindent tökéletesen akarunk, akkor könnyen lehet, hogy pont azt az időt áldozzuk fel, amit magunkra fordíthatnánk.