Vitatkozás, veszekedés

Vegyük először sorra a rendszeres vitatkozást, veszekedést. Legtöbbször nem életbevágó kérdéseken, hanem apró dolgokon vitatkozunk. Időnként minden családban előfordul, hogy vitatkoznak. Ennek nem érdemes nagyobb jelentőséget tulajdonítani. A baj akkor van, ha ez rendszeressé válik, mert ez nagyon romboló hatású lehet. Ezért mindent meg kell tenni, hogy ezt elkerüljük, ha pedig már kialakult, tegyünk érte, hogy megszűnjön. Az nem igazán jó megoldás, hogy az egyik fél mindig tűr, hogy ne legyen konfliktus, mert ez vissza szokott ütni. A tűrő félben folyamatosan gyűlik a feszültség, ha nem is mutatja ki, majd egy idő után megelégeli, és akkor robban. Ekkor jön a nagy veszekedés, rosszabb esetben a kapcsolatból kilépés. Nem érdemes ezt megvárni, sokkal jobb, ha időben megtanuljuk, hogyan kezeljük a vitás helyzeteket.
A megfelelő kommunikáció megtanulása sokat segíthet, ezt majd külön fejezetben tárgyaljuk. Azonban itt többről van szó, mint csak kommunikációról. Meg kell tanulnunk, hogy ne csak a saját, hanem tásunk szemszögéből is lássuk a dolgokat. Aztán vannak olyan apróságok, amiket inkább jobb elengedni, mint vitába bonyolódni.
Előkerülhet gyakran az a kérdés is, hogy kinek van igaza. Itt már nem csak arról van szó feltétlen, hogy úgy történjen, ahogy én akarom, hanem, hogy igazam is legyen. Én legyek az okosabb, a jobb, az ügyesebb. De mire mész az igazaddal? Boldogabb leszel tőle? Nem hiszem. A veszekedés pedig a boldogtalanságot fogja magával hozni.