Mitől jó vagy rossz?

A szeretet alapvető érzelmi szükségletünk. Ha ez betöltve van, akkor jól érezzük magunkat a bőrünkben. Ha viszont nincs, akkor szerencsétlennek, boldogtalannak tartjuk magunkat, sokszor elviselhetetlennek érezzük az életet. Nagyon fontos tehát, hogy egymásnak szeretet adjunk. Képzeljük el ezt, mint az autó tankját. Ha üres, nem tud tovább menni, tele tankkal viszont nagy utat bejárhatunk. Ha szeretettankunk tele van, sokkal szebbnek, jobbnak látjuk a világot magunk körül. Kiürült szeretettankkal azonban nincs erőnk és kedvünk semmihez, akár depressziósak is leszünk.
Szeretetet adni többféle módon lehet.
Szeretetet lehet úgy is adni, ahogy én gondolom, hogy jó neki, vagy ahogy én szeretem kapni. De ebből még nem biztos, hogy kellően érzi is a párom, hogy szeretem.
Ha valóban azt szeretnénk, hogy a társunk szeretve érezze magát, akkor meg kell találni a módját annak, hogy olyan formában adjunk neki szeretetet, amiből azt érzi is. Nézzük, mit is jelent ez a gyakorlatban.
Ha mondjuk, én beszélek olaszul, a társam pedig nem, hiába mondok neki olaszul bármilyen kedves dolgot, nem fogja megérteni. Csak akkor érti, ha olyan nyelven mondom, ahogy ő is ért. A szeretettel is ez a helyzet. Nem mindenki ugyanabból érzi, hogy szeretve van. Ezt hívjuk szeretetnyelvnek, amelyről már lehet, hogy hallottál, vagy olvastál is. Figyelmedbe ajánlom Gery Chapman: Egymásra hangolva című könyvét, melyben részletesen olvashatsz erről. Ha esetleg még nem hallottál róla, röviden leírom miről is van szó, hogy értsd.
Megkülönböztethetünk 5 szeretetnyelvet, amelyek a következők:
• Elismerő szavak
• Minőségi idő
• Ajándékozás
• Szívességek
• Testi érintés
Ha olyan módon kapunk szeretet, ahogy nekünk jó, akkor jól érezzük magunkat a bőrünkben, mert tele a szeretettankunk.
Érdemes ezért figyelni rá, hogy mi esne jól a párunknak. De hogyan találjuk ki, hogy mi a szeretetnyelve? Vannak, akiknél egyértelműen és könnyen kiderül, másoknál időbe telhet, míg rájövünk. A legfontosabb, hogy figyeljük meg, hogy minek örül.